Proti povodniam zabrala ekologická obnova údolia Olšavice

31.07.2008 Levoča

Olšavica 31. júla (TASR) - Ekologickú obnovu údolia Olšavice v rovnomennej obci v okrese Levoča, ktorú dnes prezentoval verejnosti Inštitút aplikovanej ekológie DAPHNE, považuje starosta Mikuláš Demočko za úspešný ...
\"Záplavy spôsobili v obci pred desiatimi rokmi škody za približne 1,5 mil. Sk (49.790 eur). Valiaca sa voda strhla asfaltové cesty, podmyla mosty. Intenzívne zrážky nás zasiahli aj minulý týždeň, ale protipovodňové opatrenia, ktoré sme do vlaňajška zrealizovali, prispeli k tomu, že hladina Olšavice síce stúpla asi o meter, ale nespôsobila väčšie škody. Mali sme vyhlásený druhý stupeň, \" konštatoval pre TASR starosta. Spresnil, že pomohlo zatrávnenie svahovitých plôch, takže nedochádza k erózii a voda pri intenzívnych zrážkach nesplavuje ornicu, ktorá zanášala toky. \"Vybudovali sme aj tzv. odrázky, zvýšené zemné hrádze v najviac ohrozených úsekoch ciest, ktoré usmerňujú vodu stekajúcu zo svahov. \"
Povodie potoka Olšavica sa nachádza v údolí na flyšovom podklade, typickom pre severovýchod Slovenska. Flyš je charakteristický zníženou schopnosťou prijímať väčšie množstvo zrážok a to je hlavný dôvod, prečo takéto územia ohrozujú záplavy a erózie. Následky vystupňovali melioračné zásahy a intenzívne obhospodarovanie poľnohospodárskej pôdy v období socializmu.
Inštitút DAPHNE v spolupráci s obcou Olšavica a poľnohospodárskym družstvom pristúpil k revitalizácii a ekologickej obnove so zámerom znížiť eróziu a zmierniť následky povodní v tejto oblasti. Zmapovali vegetáciu, vypracovali hydrologický model a plán obnovy lúk a mokradí. Následne vodohospodárski odborníci vypracovali sériu štúdií, ktorá ukázala, že zatrávnením možno zmierniť následky povodní a radikálne znížiť pôdnu eróziu v hornej časti povodia.
Realizácia konkrétnych opatrení priniesla pozitívne výsledky. Zatrávnením ornej pôdy sa zlepšila schopnosť krajiny zachytávať a postupne uvoľňovať zrážky. Lány oráčin rozčlenili zatrávnenými pásmi. Okolo tokov vysadili brehové porasty a vybudovali aj polyfunkčnú hrádzu s vodozdržnou funkciou. Potok nad nádržou presmerovali do časti pôvodného koryta, ktoré sa zachovalo po regulácii. Obnovený meander meria takmer 100 metrov, revitalizovaný tok 350 metrov.
Podľa ekológov problém ochrany pred povodňami treba vnímať zo širšieho pohľadu. Okrem realizovaných zmien v krajine je potrebná stála starostlivosť o cesty, priepusty a priekopy priamo v obci. Opatrenia v Olšavici realizovali na základe štúdii vypracovaných pre konkrétnu oblasť, ale hlavné zásady sú aplikovateľné pre podobné oblasti aj inde. Ochrana pred povodňami na území Slovenska však vyžaduje komplexný prístup, v rámci ktorého je možné záplavy do istej miery ovplyvniť. Takýmito opatreniami môže byť napríklad zníženie odlesňovania, systematická ochrana mokradí alebo obnova travinných biotopov.
 

Vyberte región